Blog

Blog2021-02-02T11:25:08+01:00

Kerstwens 2021

Voor u, de kerstwens van de kinderlogopedisten, logopedisten en stagiaires van Kinderlogopedie & Logopedie Klaver 4 Wij wensen u een sfeervolle Kerst en al het beste voor het Nieuwe jaar 2022: veel gezondheid, liefde, voorspoed en geluk!

Wat is de grootste tongbreker voor kinderen met een andere moedertaal?

Vandaag staat in dagblad Trouw dat de Stichting Kinderpostzegels een lijst met woorden heeft verzameld die voor anderstalige kinderen moeilijk zijn uit te spreken. De woorden op deze lijst zijn vervolgens door anderstalige kinderen van 4 tot 12 jaar van verschillende taalscholen gerangschikt. Kijk wat de Top-10 Tongbrekers (in willekeurige volgorde) zijn, waarom ze de 'tong breken' en wat eraan te doen is!

Je zal maar een logopedist als moeder hebben

Toen mijn zoon 2,5 jaar was, kon hij alleen maar “uh” en “ku” zeggen en noemde mij en zijn vader “mappa” in plaats van “mamma” of “pappa”. Er waren geen andere ‘woordjes’ die uit zijn mond kwamen. Als moeder hield ik mijzelf voor ‘Ach, de kinderen van de tandarts hebben altijd gaatjes in hun kiezen, de kinderen van de kapper hebben altijd te lange haren en de kinderen van de huisarts zijn altijd verkouden, dus waar maak ik mij druk om’, maar intussen zat ik er enorm mee dat mijn kind nog amper sprak en nog wel als kind van een logopedist! Hoe is het afgelopen? En welke BN-er heeft ook een logopedist als moeder en hoe is het met hem afgelopen?

Waarom de klanken ‘f’ en ‘v’ vroeger niet in onze spraak voorkwamen

In Sience van afgelopen week betoogden Zwitserse taalwetenschappers dat de vroege mens de ‘f’ en ‘v’ niet kon uitspreken ten gevolge van de stand van onze kaken eeuwen geleden. Door verandering van voedsel zijn onze kaken anders gaan staan waardoor klanken ‘f’ en ‘v’ wel door onze mond gevormd konden worden en zo voor gebruik in onze spraak beschikbaar kwamen. Hoe was stand van onze kaken toen? Naar welke stand veranderen onze kaken? Welke rol speelde voedsel daar precies bij? En hoe klonk de uitspraak van "Facebook", als dat in de Romeinse tijd al had bestaan?

Maakt voorlezen kinderen echt slimmer?

De nationale voorleesdagen 23 januari t/m 2 februari 2019 zijn vandaag van start gegaan. Vele bekende Nederlanders, waaronder prinses Laurentien, en onbekende Nederlanders lezen voor aan peuters en kleuters in bibliotheken, basisscholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven door het hele land uit Het Prentenboek van het Jaar 2019 Een huis voor Harry (2017, Querido), geschreven door Leo Timmers. Het boek is te leen in bibliotheken. Waarom maakt voorlezen kinderen slimmer?

Go to Top