Voorlezen maakt kinderen slimmer omdat je met iedere dag je kind 15 minuutjes voorlezen, je de taalontwikkeling van je kind telkens een enorme ‘boost’ geeft.
Doordat je kind luistert en spelenderwijs nieuwe woorden en zinnen uit het voorleesboek en de manier waarop deze gebruikt worden, opneemt, stel je je kind in de gelegenheid om uiteindelijk die nieuwe woorden en zinnen zélf te kunnen gaan zeggen en gebruiken.
Kan je kind zichzelf goed verstaanbaar onder woorden brengen, dan kan je kind beter in contact met de wereld om hem heen komen en makkelijker en meer vragen stellen. De antwoorden op vragen dragen weer bij aan uitbreiding van de kennis in het hoofd van je kind en zo wordt je kind slimmer.

De Nationale Voorleesdagen 2019 van 23 januari t/m 2 februari 2019, zijn een initiatief van Stichting Lezen, georganiseerd door de CPNB. Doel van deze campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen van 0 t/m 6 jaar, die zelf nog niet kunnen lezen of hier hulp bij nodig hebben.
De Stichting Lezen geeft informatie en voorlichting over voorlezen:

Voorlezen in de moedertaal

  • Voorlezen blijkt het meest effectief als ouders voorlezen in de taal die zij het best beheersen. De moedertaal verbindt de ouders en het kind sterk met elkaar en dat is een belangrijke voorwaarde voor effectief voorlezen.
    Het Prentenboek van het Jaar 2019 Een huis voor Harry (2017, Querido), geschreven door Leo Timmers is te leen bij bibliotheken en tijdens De Nationale Voorleesdagen als mini-editie te koop in de boekhandel voor € 5,25, inclusief gratis app. De Leescoalitie heeft in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds en Uitgeverij Querido dit jaar voor het eerst vijf vertalingen van het Prentenboek van het Jaar in luisterversie beschikbaar gesteld, om zo ook het voorlezen in meertalige gezinnen te stimuleren. In de app wordt voorgelezen in de volgende talen: Arabisch, Engels, Frans, Nederlands, Spaans en Turks. De vertalingen in de app zijn ingesproken door bekende Nederlanders met ‘roots’ in een ander taalgebied: Alain Caron, Akwasi, Eva Laurenssen, Fidan Ekiz en Saïda Benali. Noraly Beyer heeft de Nederlandse versie ingesproken. De app is tijdens De Nationale Voorleesdagen in de appstore verkrijgbaar voor Android en iOS.

Voorleestips:

  • Een boek kiezen: Er is altijd wel een geschikt boek te vinden dat op dat moment past bij de belevingswereld van een kind. Denk eens aan de volgende situaties: misschien is er in het gezin een baby op komst, wordt het kind zindelijk of leert het tandenpoetsen. Dagelijkse gebeurtenissen kunnen een aanknopingspunt zijn voor de keuze van een verhaal.
  • Voorleesrituelen: Kinderen raken vertrouwd met allerlei rituelen.  Ze voelen zich prettig als ze kunnen rekenen op het dagelijkse voorleesritueel. Voorlezen werkt daarom het best op een vertrouwd moment of op een knusse plek met een knuffel of kussen erbij, en met zo weinig mogelijk kans op afleiding. Voorleestijd is de tijd waarin ouder en kind samen kunnen kijken, luisteren, praten en lachen.
  • Voor meer voorleestips, kijk op nationalevoorleesdagen.nl/nieuws/.

Feitjes over voorlezen

  • Het (voor)lezen van digitale kinderboeken heeft een positief effect op het verhaalbegrip, de taalontwikkeling en de woordenschat.
  • Kijk op leesmonitor.nu/nl/voorlezen

Snelweg Sprookjes: voorleesplezier in de auto

Partner van De Nationale Voorleesdagen 2019 is Snelweg Sprookjes, een nieuwe interactieve voorleesapp van Volkswagen, speciaal voor kinderen. Dagelijks brengen duizenden kinderen tijd door in de auto en met de app creëert Volkswagen een interactief voorleesmoment voor het hele gezin. In de Snelweg Sprookjes spelen objecten langs de snelweg, de tijd, het weer en het overige verkeer een actieve rol en beleef je samen iedere keer een ander avontuur. Bekende kinderboekenschrijvers, zoals Joke van Leeuwen en Daan Remmers de Vries hebben verhalen geschreven, die in de Snelweg Sprookjes app tot leven komen.