Wat het betekent als je constant een ongewenst geluid in je oor hebt dat anderen niet horen, hoe je het krijgt en hoe je ermee om kunt gaan zijn vragen die op een indringende manier in de loop van een meeslepend verhaal vanzelf beantwoord worden in de zojuist verschenen autobiografische roman “De vorm van geluid” van Gregor Verwijmeren (Uitgeverij Van Oorschot, 256 blz. € 19,90).
Zo word het bijvoorbeeld duidelijk dat blootstelling aan keiharde muziek, dat wil zeggen zo hard dat je bijkans het gevoel hebt dat je hartritme erdoor van slag raakt, één van de bijdragende factoren is, wanneer iemand vroeger of later in zijn leven last krijgt van een constante piep, ruis of ander ongewenste geluiden in zijn of haar oren, die anderen niet horen.

Voor logopedisten is deze kennis niets nieuws, wel dat het in een aansprekend verhaal is verwerkt. Logopedisten moedigen aan dat er meer bekendheid aan het fenomeen ‘tinnitus’ komt, zoals het dus heet als je constant een ongewenst geluid in je oor hebt dat anderen niet horen.

Vermijden dat je je oren blootstelt aan harde muziek en harde geluiden te dempen door gehoorbescherming te dragen, denk aan oordopjes, voorkomt niet alleen een eventuele tinnitus, maar beperkt ook slechthorendheid en verkleint de kans op de noodzaak tot het dragen van hoortoestellen op latere leeftijd.
Logopedisten vinden dit belangrijk, want het lukt voor jong en oud stukken beter je sociaal te handhaven en mee te doen in deze maatschappij als je succesvol kunt communiceren en succesvol communiceren lukt het beste met oren die goed functioneren.
Het is namelijk ontmoedigend en moeilijk met iemand praten als jij de ander niet of slecht kunt horen…..